Opskrift: Glutenfri rugbrød

Ingredienser:

  • 250 g kerner fordelt på græskar-, solsikke- og hør-kerner
  • 4 dl kogt vand
  • 8 dl koldt vand
  • ½ dl Husk (fiber)
  • 200 g Quinoa-mel
  • 200 g boghvede-mel
  • 200 g majs-mel
  • 100 g ris-mel
  • 50 g Maizena-mel (ren majs stivelse)
  • ½ dl olivenolie
  • 1 dl æblemost eller hvidvin
  • 1 klat glutenfri surdej
  • 3 tsk salt (strøgne)
  • 1 tsk Sukrin (stor) (naturlig sukkererstatning)
  • 1 tsk vinsyre
  • 1 tsk citronsyre
  • 250 g kerner fordelt på græskar-, solsikke- og hør-kerner.
  • 4 dl kogt vand

Det kogende vand hældes over flagerne i en skål

Læg kernerne i blød i kogende vandLæg kernerne i blød i kogende vand

  • 8 dl koldt vand
  • ½ dl Husk (fiber)

Koldt vand og Husk hældes op i røremaskinens metalskål og røres sammen i 5 minutter

Fiber (Husk)
Fiber (Husk)

Tilsæt fiber (Husk) til det kolde vand og rør
Tilsæt fiber (Husk) til det kolde vand og rør

Fiber (Husk) og det kolde vand rørt sammen til en gele
Fiber (Husk) og det kolde vand rørt sammen til en gele

Mens vand og fiber (Husk) røres sammen, så brug tid på at finde melet (750 g blandet naturligt glutenfrit mel):

  • 200 g Quinoa-mel
  • 200 g boghvede-mel
  • 200 g majs-mel
  • 100 g ris-mel
  • 50 g Maizena-mel

Melet vejes af i samme skål og stilles til side (skal først i til sidst)

Find melet der skal bruges
Find melet der skal bruges

Nu er koldt vand og fiber (Husk) blandet godt sammen i røremaskinens metalskål (se billede ovenfor), og følgende tilsættes

  • ½ dl olivenolie
  • 1 dl æblemost eller hvidvin
  • 1 klat surdej
  • 3 tsk salt (strøgne)
  • 1 tsk Birkesød (stor)
  • 1 tsk vinsyre
  • 1 tsk citronsyre

Tilsæt en stor klat glutenfrit surdejTilsæt en stor klat glutenfrit surdej

Tilsæt Sukrin (naturlig erstatning for sukker)Tilsæt Sukrin (naturlig erstatning for sukker)

Tilsæt vin- og citronsyreTilsæt vin- og citronsyre

Her er alt tilsat undtagen kerner og melHer er alt tilsat undtagen kerner og mel

Kernerne, der har stået i det kogte vand, tilsættes også.

Tilsæt kernerne der har stået i blød i det kogende vand

Bland de nuværende ingredientser sammen et kort øjeblik (dvs. ikke putte mel i endnu)

Blandingen hvor alt er rørt sammen, kun melet mangler at blive tilsatBlandingen hvor alt er rørt sammen, kun melet mangler at blive tilsat

Nu hældes alt melet i og det hele røres sammen i 10 minutter

Tilsæt alt meletTilsæt alt melet

Blandingen efter at melet er tilsat og dejen er rørt i ca. 10 minutterBlandingen efter at melet er tilsat og dejen er rørt i ca. 10 minutter

Herefter slukkes røremaskinen og dejen efterlades i røremaskinens metalskål i ca. 24 timer hvor det står og hæver


Dagen efter… Dejen har nu hævet, men forvent ikke en vild hævning. Husk dette brød ikke indholder gluten, der jo er det der normalt får brød til at hæve og blive luftig, og den indholder ligeledes en glutenfri surdej.

Dejen er nu hævet og klar til ovnenDejen er nu hævet og klar til ovnen

Når hævning er overstået og brødet skal i oven gøres følgende

Smør to brødforme med olivenolie

VIGTIGT: Dejen må IKKE slås ned, i stedet fordeles dejen jævnt og forsigtigt i de to forme.

Dejen fordeles i to smurte forme (husk IKKE slå dejen ned)Dejen fordeles i to smurte forme (husk IKKE slå dejen ned)

Dejen er nu fordelt i formene og ikke slået ned, men kun let formetDejen er nu fordelt i formene og ikke slået ned, men kun let formet

Tænd for ovenen på 50 grader og stil formene med dej til ekstra hævning i 1 time.

Skru derefter ovnen op på 175 grader og bag brødet i en time

Brødet er færdigt når det har opnået en indre temperatur på 98 grader.

Færdigbagt glutenfrit rugbrød, disse er hævet rigtig fintFærdigbagt glutenfrit rugbrød, disse er hævet rigtig fint

Færdigbagt glutenfrit rugbrød - God appetit :)

Bemærk: Brødet må gerne være en smule fugtig/klistret i sin konsistens efter den er færdigbagt, det har ingen betydning for smagen, og sikrer at brødet ikke bliver hurtig tør og at den ikke smuldrer når man skærer den i skiver. Brødet egner sig fint til at bliver frosset ned.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 10 =