Gluten er som en giftgas, det er lige meget om du får en dråbe eller drikker en liter, begge dele slår dig ihjel. Hvis du ikke kan tåle gluten, så husk du kan aldrig snyde med det, det er lige meget om du får en krumme eller indtager det i massive mængder, du bliver syg af det.
Nogle produkter som eksempelvis Corn Flakes, der er baseret på majs som jo er naturligt glutenfri, vil du kunne risikere alligevel indeholder gluten, fordi produktet kører på produktionsbånd m.v. hvor andre glutenholdige produkter forinden har været forbi.
Grundfødevarer
Liste af grundfødevarer der indeholder gluten:
- Pasta, semulje, bulgur, manna (hvis baseret på hvede)
- Gryn, flager og hele kerner fra bla. hvede, rug, byg, spelt og havre
- Mel baseret på hvede, durumhvede, urhvede, spelt, rug, byg, havre, kamut, emmer, enkorn
- Sigtemel, fuldkornsmel, grahamsmel
Varedeklaration
Liste af ting du finder i varedeklarationen som kan indeholde gluten:
- Hvedekim, hvedeklid
- Glucose, glucosesirup
- Dextrose
- Maltodextrin
- Malt, maltose
- Alle E-numre der starter med E-14xx
Liste af ting du finder i varedeklarationen som efter vores erfaring kun yderst sjældent indeholder gluten:
- Stabilisator
- Fortykkelse
- Emulgering
- Modificeret eller hydroliseret stivelse
- Vegetabilsk protein
Færdigvarer:
Liste over færdigvarer som oftest indeholder gluten:
- Alle former for slik, lakrids, vingummi, karameller, kakao, chokolade, is og chips
- Kødpålæg, leverposteg, pølser (Langelænder pølser er glutenfri) og paté
- Ketchup (Heinz er glutenfri), remoulade, dressing og bouillon
- Dåsemad og færdigretter
- Karry (let at købe glutenfrit)
- Frosne kartoffelprodukter
- Ristede løg
- Madlavningsfløde
- Morgenmadsprodukter såsom Corn Flakes, mysli, Guldkorn, Havrefras etc.
- Pasta, nudler, makaroni, rasp
- Enhver form for brød, kager, småkager og kiks
- Hvedeøl (almindelig pilsner, ale, porter m.v. kan du sagtens drikke)
Liste af færdigvarer som efter vores erfaring kun yderst sjældent indeholder gluten:
- Mayonnaise
- Sennep
- Vanillesukker
- Bagepulver
I skriver at almindelig øl og pilsner er okay og uden gluten. Men det strider imod alle andre hjemmesider. Og da øl er brygget på korn tror jeg mest på at det indeholder gluten…
Hej Louise
Tak for din kommentar.
Vi har familiemedlemmer som er meget sensitive overfor selv mikroskobiske mængder gluten, og disse har aldrig oplevet der er sket noget negativt ved at drikke øl. Vi har dog ikke turde prøve hvedeøl. Men ønsker man at være på den sikre side, så er det naturligvis en fordel helt at holde sig fra alle former for øl.
/Grosen